Butiksinredning som håller måttet

Butiksinredning är en av dessa saker som ska fylla en mängd syften, med relativt få hjälpmedel. En butik ska vara rymlig och lättmanövrerad, och dess inredning ska på sätt och vis inte synas i sig själv utan vara ett hjälpmedel för att visa upp varorna på ett smickrande sätt. Samtidigt ska man inte sticka under stol med att en häftig butik med unikt utseende kommer locka bra mycket fler kunder än en färglös lokal som mest påminner om ett lager. Så det gäller att gå balansgång när det kommer till inredningen, och kombinera praktiska produkter med kreativitet, och satsa på billiga men samtidigt snygga och slitstarka material.

Butiksinredning spelar roll

Många kunder tänker aldrig något särskilt på butiksinredning, men detta innebär inte på något sätt att den är irrelevant. Faktum är att ifall kunderna inte tänker på den är det förmodligen det bästa beviset på att den är välfungerande och bidrar till en positiv upplevelse för kunderna. Inredningen ska kunna visa upp så många produkter som möjligt, men samtidigt ge en känsla av luftighet så att det känns trivsamt att strosa runt i butiken. En affär där man får suga in magen för att ta sig förbi hyllorna blir knappast en succé. Hängare och spjut ska dessutom inte bara erbjuda god översikt för kunderna utan också vara smidiga för de anställda att arbeta med, så att de exempelvis är lätta nog att flyttas vid behov eller vid en ommöblering av butiken.

Användbara material

Det finns flera olika material som är praktiska att använda och som ger snygg slitstark butiksinredning. Metall är ett av de bästa att använda, tack vare dess flexibilitet. Metaller kommer nämligen i alla möjliga utseenden och skepnader, och kan därmed ge en mångsidig look till butiken samtidigt som varje detalj besitter metallens styrka. Exempelvis kan metalltråd användas till att skapa nätta hyllor och krokar, pressade plåtdetaljer för skärmar, rejäla metallställningar och plast samt plexiglas kan vara del av luftiga skyltställ och produktställ. Var inte rädd att kombinera material och utnyttja många olika designmöjligheter. Detta ger butiken en mer intressant och unik känsla.

Ett vackert och starkt yttre

En av de centrala delarna av all typ av inredning är estetiken. Detta gäller naturligtvis även för ett hem eller ett kontor, men för en butik är det viktigt på en helt annan nivå. Allt från hyllor och krokar till spårpaneler, montrar och spjut måste vara smickrande eftersom hela syftet med butiken är att sälja produkter. Som tur är behöver man idag inte välja mellan funktionalitet eller utseende, tvärtom finns en bred marknad av finurliga, praktiska och snygga inredningsdetaljer som ger stora valmöjligheter till att skapa en unik look i butiken. Se till att alltid investera i produkter som har genomgått lämpliga ytbehandlingar så att de hålls i gott skick även då några år har passerat. För metaller innebär detta ofta förkromning, förzinkning eller andra typer av mellanstarka rostskyddsbehandlingar som ger en vacker glansig yta som är lätt att hålla ren samt står emot de yttre påfrestningar som butiksmiljön innebär.

Tänk på de anställda

Ytterligare en faktor att ta hänsyn till med inredningen är hur användarvänlig den är för de anställda. En monter som är extremt låg kanske ser snygg ut, men det är obekvämt och i längden rent av skadligt att arbeta med att ställa upp varor och produkter på den. Även hyllor, krokar och ställ som är för otympliga eller inte går att nå på enkelt sätt kommer skapa en osmidig arbetsmiljö och kan till och med gå ut över den tid och energi som läggs på positivt kundbemötande. Ibland är det dock förståeligt att butikens estetik går före det praktiska, men den detalj som under inga omständigheter får brista när det kommer till ergonomi är kassadisken. Satsa på en rejäl disk med mycket utrymme för varor och svängrum samt en höjd som fungerar för alla som ska stå bakom den.

Samarbeta med rätt företag

Svenskar är inte kända för sin säkra stil och goda smak utan anledning, och det finns gott om pålitliga företag som erbjuder en mängd smarta och snygga inredningslösningar till butiker. Se till att kontakta flera företag med olika expertis så kommer du snabbt se att de kan hjälpa dig med förslag på produkter, och även i samarbete med dig designa detaljer som är unika för din butik.