Fördelar med att få rörbockning från erfaren verkstad

När det ska bockas så är det inte så dumt att få hjälpen av en erfaren verkstad. Detta inte minst då det handlar om rörbockning som kan kräva lite olika teknik och metod beroende på vad det är som ska tillverkas. När bockning läggs ut som legoarbete är det verkligen klokt att välja en samarbetspartner som har många strängar på sin lya. Det kan ge fina fördelar både på kort och lång sikt.

Rörbockning med olika metoder

Det finns som sagt lite olika sätt att sköta rörbockning på. Kallbockningen är en känd metod där man kommer att dra röret över en urskålad kurvmall. Man använder sig av en hävarm som är en form av dragskaft. Med matchande urskålning så får man en tunnel som är samma sak som den yttre diametern på röret.

På så vis går det att genomföra kall rörbockning och få en krök som inte viks eller plattas till. Den här metoden ska en erfaren verkstad klara av och de kan också jobba med det som kallas för varmbockning. Då kommer man att fylla röret som ska bockas med sand. Sanden packas tätt och så bockar man.

Det går att bocka med ett verktyg som heter dorn. Detta verktyg kan träs på röret innan man bockar men det går förstås också att genomföra rörbockning utan dorn. Detta klarar metallverkstäder som har erfarenhet och kunskap.

En annan metod är den som kallas för veckbockning. Då kommer man att värma röret så det är en form av varmbockning. Veckningen genomförs med svets och man få då en veckform på krökens utsida.

Formen på röret får betydelse

Egentligen borde rörets form inte få betydelse. Om du väljer en erfaren verkstad för bockningen av rör så är den fördel att du kan lita på att de klarar av den typ av rör som du har behov av. En bra verkstad kan bocka fyrkantsrör, elliptiska såväl som runda rör!

/termostat-pa-element.jpg

Möjlighet att bocka med olika radie

En annan viktig fördel att nämna om du väljer en riktigt bra verkstad för rörbockning är att de kommer att kunna bocka med olika radie. De ska klara:

  • Fast radie
  • Fri radie
  • Variabel radie

Det här kan du inte räkna med att verkstäder som inte har varit med så länge och som inte har tillräckligt med kunskap klarar av.

Du får ett bra pris av en erfaren verkstad

Sist men inte minst är det förstås så att du kan få ett bättre pris av en verkstad som verkligen kan rörbockning. De vet hur de ska planera ditt projekt på rätt sätt och därmed dra ner på tid och dessutom jobba på ett kostnadseffektivt sätt.

Om du vänder dig till en erfaren metallverkstad med riktigt god erfarenhet av bockning av rör så kan det ju rentav vara så att du slipper betala extra för saker som verkligen inte behövs. Det kanske är den främsta fördelen för projekt som ska vara både kostnadseffektiva och klara på kort tid.

1 Apr 2022