Vad kan vi göra med maskinerna inför likvidation?

När ett bolag inte längre är verksamt så är det inte svårt att likvidera det. Idag är det många som väljer likvidation i ett annat bolags regi. Det är detta som kallas för snabbavveckling. Den är mycket snabbare då du som säljer bolag för avveckling inte själv måste ta hand om processen som kan ta upp till 9 månader att bli klar.

Men vad gör du med maskiner för bockning och kantpressning som blir kvar när allt annat i stort sett är redo för en likvidation. Stora maskiner som används för industriproduktion kan kännas svåra att avyttra på ett bra sätt men det behöver egentligen inte vara så komplicerat.

Effektiv förberedelse för likvidation

För att en likvidation ska bli enkel att genomföra är det klokt att se över vad som ska till för att bolaget ska vara i vilande form. I grund och botten så handlar det om att bolaget bara existerar som papper och pengar på ett konto. Då kan det inte finnas kvar maskiner som ägs av bolaget.

Men nu är det ju inte så enkelt att du kan sälja industrimaskiner på en dag eller två. Det kan ju röra sig om mycket specifika maskiner som inte alls anses vara moderna även om de fortfarande fungerar väl.

Om du vill sälja ab för att få det likviderat så är det viktigt att du tänker igenom hur du ska bli av med maskinerna på ett smart sätt. Om de kan säljas är det ju ett plus som du har igen då bolagsservicen som avvecklar ab åt dig betalar ut bolagets kapital minus deras avgift för tjänsten.

Utnyttja nätets kontaktbaser

Online finns det möjlighet att snabbt komma i kontakt med företag och privatpersoner som kan vara intresserade av de maskiner du vill bli av med. Om det inte finns lokala samarbeten med bolag som kan vilja köpa industrimaskinerna som blir över inför en likvidation så är nätet en god källa till den här typen av kontakter.

Det går ju att komma i kontakt med köpare av industrimaskiner i Sverige såväl som utomlands. Genom att lägga in annonser på forum och sajter där man kan sälja och köpa allt mellan himmel och jord så behöver det inte alls ta lång tid att bli av med maskinerna.

Kanske kan vissa maskiner behållas

Ibland kan det vara så att mindre industrimaskiner faktiskt kan vara bra att ha i en egen källare. Även om du lägger ner din verksamhet så kan du ju ha ett fortsatt intresse av att jobba med maskinerna som en hobby.

Det här kan fungera för mindre maskiner. De kan du ju få plats med i en källare eller ett garage. Om du tror att du kommer att vilja syssla lite med bockning och pressning på fritiden kan detta vara något att beakta.

Skolor och utbildningar vill ha maskiner

Du ska inte missa att det faktiskt också kan finnas utbildningar som är intresserade av att köpa upp begagnade industrimaskiner för bockning. Även om din utrustning inte är den allra senaste så kan det finnas ett stort värde i den för skolor som vill lära ut hantverket från grunden.

Det kan vara smart att ta kontakt med den här typen av utbildningar och erbjuda ett bra pris för dina maskiner. De kanske är intresserade och då bör det också vara enkelt nog att på kort tid bli av med maskinerna inför likvidationen.

/verktyg.jpg

Ge bort mot att maskiner blir upphämtade

När du inser att du inte kommer att kunna sälja bockningsmaskiner och andra tunga industrimaskiner som är kvar inför en likvidation så kan det vara dags att se på möjligheten att skänka bort utrustningen.

Här kan det återigen vara en möjlighet att ta kontakt med utbildningar. De får dina maskiner mot att de kommer och hämtar de tunga pjäserna. Det kan ju innebära en besparing för dig då detta betyder att du inte måste betala för en särskild transport till sopstationen.

Summering

Det finns många sätt att hantera maskiner som blir kvar inför en likvidation. Testa i första hand att sälja utrustningen. Om detta inte är möjligt kan det vara smart att se om det finns ett intresse för att ta emot den gratis mot upphämtning.

1 Nov 2022