Val av material för rörbockning

Idag så går det att rörbocka en rad olika metallmaterial. Med effektiv rörbockning så får man perfekta former på rör utan att skada materialet. Något som kommer att påverka både design och bockning är det material som man väljer att bocka i. Materialen väljs också med tanke på hur det färdiga röret ska användas.

Material för rörbockning

När man väljer ut material för rörbockning så är användningen av röret a och o. Man tänker till exempel på om det ska klara av vatten bra. Det är ju viktigt att rör som befinner sig i våta miljöer inte rostar och förstörs.

Här är några exempel på material som kan genomgå rörbockning:

  • Stål – Det här är ett kostnadseffektivt material. Men stål är inte det främsta valet då man ska bocka rör som sedan inte får rosta.
  • Rostfritt stål – Vill man bocka rör av stål så går det att jobba med rostfritt stål som liksom namnet antyder klarar av miljöer där rost kan bli en faktor.
  • Aluminium – Det är också vanligt att använda aluminium för att skapa hållbara rör. Det här materialet blir ett bra val då man inte vill få problem med rost och dessutom vill ha ett material som är mycket lättviktigt. Men aluminium är dyrt!
  • Koppar – Koppar är värmeledande. Det är anledningen till att materialet ofta används då man behöver rör i maskiner och apparater som ska värma eller kyla. Det händer att man ytbehandlar aluminiumrör med koppar just för att kunna leda värme.

Tjockleken på materialet får också betydelse

Något som kommer att påverka hur ett rör kan bockas är hur tjockt materialet är. Ju tjockare materialet är, ju mer press klarar röret av. Tunnare material löper större risk för kollaps under själva bockningen.

3 Jul 2019