Sälja aktiebolag till rätt köpare

Oavsett om du ska sälja aktiebolag för avveckling eller om du vill att det ska drivas vidare av någon annan så gäller det att hitta rätt köpare. Det har kanske tagit många år att bygga upp en verksamhet med bockning och kantpressning. Då är det viktigt att den som köper förstår industrin.

Sälja aktiebolag till kunnig köpare

Specialistkunskaper inom metallbearbetning växer inte på träd. Det kan ta tid att hitta rätt köpare men det kan det vara värt. När du väljer att sälja aktiebolag till en kunnig köpare så är chansen god att det kommer att gå bra.

Du känner säkert särskilt för företaget som du har byggt upp. Det handlar inte bara om pengar. Tanken om att någon annan skulle köra det i botten är inte trevlig. Med en kunnig köpare så kan detta undgås. Men det handlar ju inte bara om kunskaper om pressning.

Den som köper måste också förstå branschen. Detta för att fatta rätt beslut och utveckla verksamheten vidare på ett smart sätt. Den som kan köpa kanske är en person som du känner till. Eller så rör det sig kanske om ett större bolag som har kunskaperna och underlaget som kommer att krävas för att driva ditt bolag vidare på rätt sätt.

Hur blir det med ryktet?

Ryktet är viktigt att tänka på. Ditt namn är förknippat med ditt företag. Det kommer det att vara ett bra tag till. Det är inte alla som kommer att inse att du inte längre är chef och ägare. Om den nya ägaren strular till det så kan alltså ditt rykte ta skada.

Det är inte roligt oavsett om du ska gå i pension eller om du har tänkt starta något nytt. Det här är viktigt att tänka på. Om du säljer aktiebolaget till rätt köpare så slår du ett slag för ditt eget namn. Det kan få betydelse i olika sammanhang framöver.

Hitta rätt köpare snabbt

Allting ska gå så snabbt nuförtiden. Om du känner dig otålig och vill hitta rätt köpare snabbt så finns det lite olika vägar att gå. Du kan:

  • Fundera på om det finns en anställd som skulle kunna ta över. Då du sparar tid på att slippa söka efter någon att sälja till så kan du kanske dra ner på priset. Då kan det bli en snabb affär och du vet att den som köper kan maskiner, personal och kunder.
  • Använda nätet för att nå fler köpare. Via forum så kan du finna fler intressenter. Det kan ju vara så att det finns bolag och personer i andra delar av landet som har ett intresse av din verksamhet.
  • Prata med kunder. Du kanske har kunder som vill utveckla sin verksamhet. De kan vara intresserade av att köpa ditt bolag med all den kompetens som kommer med.
  • Välja att avveckla bolaget för att lägga ner det helt och hållet. Med snabbavveckling så kan det gå snabbt.

Tänk på att du bör undvika att sprida rykten om försäljning för tidigt. Det kan påverka hur det går för verksamheten. Kunder kanske drar sig ur i förtid och det är inte så bra när du vill få ut ett större pris för bolaget.

Möjligheten att likvidera

Om det är så att du bestämmer dig för att avveckla ab så kan du göra det snabbt. Så snart som personal har sagts upp och inventarier avyttrats så är det bara att sälja aktiebolag till en bolagsservice. Bolagsservicen kommer sedan att likvidera.

När du väljer snabbavveckling med ett bra bolag så kan det vara bra för ditt rykte. De kommer att sköta det här smidigt och snabbt. Dessutom så kan du lita på att det inte blir några fel rent tekniskt. Därmed så kan du ta pension eller göra det du planerat utan ågren. Ditt bolag kommer att avvecklas precis så som det ska!

19 May 2019