Moderna kantpressar för bättre produktion

Moderna kantpressar för bättre produktion

Det har hänt en hel del inom industrin under senare årtionden. Även om ny teknik med maskiner som kan pressa och böja tjock plåt inte är en nyhet i sig så får man allt säga att moderna kantpressar imponerar med finesser som gör arbetet så mycket effektivare och resultaten så mycket bättre. Det finns olika typer av maskiner för kantpressning, och det är förstås viktigt att man väljer rätt modell för bästa möjliga produktion. Något som också är viktigt att påpeka är att de moderna maskinerna för bockning och pressning erbjuder hög säkerhet för operatören och detta utan att minska på produktionshastighet.

 

Kantpressar för bättre hälsa på jobbet

När man ser på de nya maskiner som är till för kantpressning så är det intressant att se att operatörens hälsa faktiskt står i centrum. Man bryr sig inte bara om produktiviteten utan tänker också på att den som jobbar med pressningen ska erbjudas god ergonomi. Det här gör man med hjälp av viktiga funktioner som till exempel fotstöd som man kan anpassa så att den som driver tillverkningen rör sig och står på rätt sätt.

Idag så finns det också kantpressar som har bord och stol som är gjorda med tanke på ergonomi så att varje operatör kan ställa in arbetsplatsen på ett sätt som gynnar hälsan. Men man måste inte välja mellan effektiv produktion och ergonomi. Tvärtom så är de moderna pressarna gjorda för att hålla ett högt tempo och på olika sätt minimera fel. Operatören får en bättre arbetsplats vilket i sig också leder till bättre produktion.

Pressning med hög hastighet

Varje verkstad inser att tid är pengar och man vill förstås jobba så snabbt som bara möjligt. Det här är numera tekniskt möjligt då man kan kombinera hög hastighet med precisa resultat. Samtidigt som kantpressarna kan prestera mer än någonsin tidigare så har de också förbättras vad gäller precision. Med viktiga tekniska uppdateringar så drivs processen framåt snabbare och säkrare. Man har kunnat sänka ljudnivå vilket återigen är viktigt för operatörer som ska befinna sig vid kantpressen under hela produktionsprocessen.

Med moderna lösningar så kan man jobba snabbt även med tjockare plåt som kan vara mycket otymplig att hantera. Genom att använda sig av säkerhetsfjädrar så ser man också till att det blir lättare att hantera naturliga avbrott som kan uppstå då det till exempel blir strömavbrott.

Automation på hög nivå

När man ser på maskinerna som används inom bockning och pressning så är det bara att konstatera att det rör sig om industriautomation på mycket hög nivå. Något som gör arbetsprocesser bra mycket enklare är saker som automatisk verktygsväxling. Det här innebär att maskinens verktyg automatiskt placeras på rätt plats vid rätt tidpunkt. Istället för att ha flera olika maskiner som utför olika moment så kan man alltså ta hand om fler steg i en och samma kantpress. När man jobbar med automatisk verktygsväxling så spar man också plats på golvet vilket är mycket bra för en verkstad som kan behöva utrymme för fler maskiner som ska jobba med olika produktioner samtidigt.

Med hjälp av en robot så kan man få ännu mer service av maskinen med automatisk verktygsväxling. En robot kan till exempel läsa av hur verktygen är placerade och flytta på dem om det behövs. Allting sker i enlighet med den programmering som operatören överser och styr. Maskinerna som är automatiska behöver inte ta mycket plats. Faktum är att de kan vara mycket kompakta vilket är uppskattat.

Enkel hantering

För operatören så är säkerheten mycket viktig men också hanteringen. Man vill förstås se till att arbetsprocessen inte kräver alltför många komplicerade moment. Med smarta manöverpaneler så kan man styra arbetsprocesser på ett smidigt vis. Moderna kantpressar har även touch screen där man kan knappa in nya värden och även se över det som händer i maskinen. Operatören spar tid och kraft på att inte behöva plocka isär delar för att felsöka eller byta ut verktyg.

2 Feb 2017