Uppdatera äldre kantpressar med några enkla steg

Om du trodde att kantpressar är som de är och inte går att uppdatera så hade du fel! Många som äger en äldre kantpress funderar på vad de ska göra med den. Den fungerar förvisso bra men det hade inte varit så dumt med snabbare produktion och andra finesser som nyare kantpressar har.

Tankarna om att sälja den äldre maskinen är försvarbara. Men det kan vara en bättre idé att öka produktiviteten i en äldre maskin genom att uppdatera den med egenskaper som kan spara tid och göra livet för operatören enklare.

Börja med utvärdering av kantpressar

Innan du bestämmer dig för vad som ska göras med kantpressar som är äldre så ska du utvärdera deras funktion. Ta en titt på hydraulik, mekanik och elektronik. Är pressen fortfarande precis så kan det finnas god anledning till att uppdatera den så att den kommer att jobba snabbare. Det här kan bli billigare än att köpa en ny press som ger samma produktionstakt som du är ute efter.

Hur fungerar pedaler och kontroll?

Det kan också vara klokt att se lite närmre på pedaler som används för att driva pressen. Om du ska uppdatera pressen så är det viktigt att ta reda på att pedalerna fungerar som de ska. Ta också en närmre titt på kontroll av bakre delen såväl som av presshuvudet. Om dessa behöver bytas ut så kanske det är värt att satsa på nya delar hellre än att skaffa en ny kantpress.

CNC med mekanisk press

Det kan vara möjligt att jobba med CNC-tekniken även med en mekanisk kantpress. Däremot så är det inte troligt att du kommer att kunna jobba med all typ av programmering för pressen. Det kommer inte att vara möjligt att köra med sekvenser där du böjer många böjar från olika vinklar såsom du kan göra med en vanlig hydraulisk press.

Pressa på rätt sätt och byt verktyg

Kanske kan samma kantpress användas fast på ett nytt sätt för att få ut mer av den. Kanske går det att byta till en frontmetod med samma press. Det här kan fungera då du böjer enklare delar med två böjar.

Det kan också vara så att byte av verktyg för pressning kan leda till bättre resultat. Kanske byter du inte verktyg tillräckligt ofta. Frekventare byten kan bli billigare än att köpa helt nya kantpressar. Kanske går det att sätta in nya verktyg som jobbar på ett effektivare sätt.

Hitta rätt lösning

Om kantpressarna fungerar hjälpligt men det finns en önskan om ökad produktivitet så finns det egentligen bara några få lösningar. Du kan fortsätta att halta fram med pressen som den är utan extra kostnader. Du kan köpa en ny kantpress. Eller så kan du se på uppdateringar som gör att den befintliga kantpressen blir bättre.

25 Jun 2018